قانون تقسیم ارث پدر در مصادیق مختلف
قانون تقسیم ارث پدر در مصادیق مختلف چگونه است؟
مانند تقسیم ارث مادر، تقسیم ارث پدر در مصادیق مختلف و قانون تقسیم ارث پدر بین فرزندان، کاملاً بستگی به وراثی دارد که در زمان فوت پدر زنده هستند. به همین دلیل در این قسمت به بررسی قانون تقسیم ارث پدر در مصادیق مختلف با احتساب وراث به جا مانده از وی می پردازیم:
1- قانون تقسیم ارث پدر در حضور پدر و مادر
در صورتی که پدر متوفی دارای فرزند نباشد (البته طفل مشروع است زیرا فرزند نامشروع در کشور ما ارث نمی برد) و فقط پدر و مادر پدر (یعنی پدربزرگ و مادربزرگ) در قید حیات باشند طبق ماده 906 قانون. مدنی قانون تقسیم ارث پدر به شرح زیر است:
اگر فقط یکی از پدربزرگ و مادربزرگ پدری متوفی (یعنی تنها جد پدری یا مادربزرگ خانواده) زنده باشد، کل دارایی را به ارث می برد.
اگر هر دو پدر یا مادر متوفی (یعنی هم پدربزرگ و هم مادربزرگ خانواده) زنده باشند، سهم مادربزرگ یک ثلث است و از ترکه باقی مانده سهم الارث جد پدری متوفی است.
2 قانون تقسیم ارث پدر در حضور فرزندان
در صورتی که پدر و مادر متوفی (یعنی پدربزرگ و مادربزرگ) در قید حیات نباشند ولی پدر متوفی دارای فرزند یا اولاد باشد، طبق ماده 907 قانون مدنی، قانون تقسیم ارث پدری بین اولاد و مصداق ق. سهم دختر و پسر به شرح زیر است:
پدر متوفی تنها یک فرزند دارد. در این صورت فرزند اعم از دختر یا پسر از تمام اموال پدر متوفی خود به ارث می برد.
پدر متوفی چند فرزند داشت که همگی پسر یا دختر بودند. در این صورت همه فرزندان به طور مساوی ارث می برند.
پدر متوفی دارای چند فرزند بود که تعدادی دختر و تعدادی پسر بودند. در این صورت سهم پسران دو برابر سهم دختران است.
3 قانون تقسیم ارث پدر در حضور فرزندان و پدر و مادر
اگر پدر متوفی هم پدر و هم فرزند داشته باشد قانون تقسیم ارث پدر به شرح زیر است:
ورثه پدر متوفی پدر و مادر و یک دختر هستند: در این صورت طبق ماده 908 قانون مدنی سهم الارث مادر از فرزند و سهم الارث پدر از او یک ششم (یک) است. -ششم) و نصف سهم است. دختر و بقیه به نسبت بین والدین و دختر تقسیم می شوند.
ورثه پدر متوفی پدر و مادر و چند دختر هستند: در این صورت طبق ماده 909 قانون مدنی سهم هر یک از پدر و مادر یک صدم (یک ششم) و دو ثلث زوجیت ارث است. دختران به طور مساوی بین آنها تقسیم می شود.
وراث متوفی پدر و مادر و دختر و پسر او هستند: در این صورت طبق ماده 907 قانون مدنی سهم هر یک از پدر و مادر یک ششم (یک ششم) و بقیه ترکه به فرزندان او می رسد. . توضیح اینکه مصداق سهم دختر و پسر این است که سهم پسر دو برابر سهم دختر باشد.
4 قانون تقسیم ارث پدر با حضور همسر پدر (مادر خانواده)
اگر پدر فوت کند و همسر پدر (مادر خانواده) در زمان فوت او زنده باشد، قانون تقسیم ارث پدر مطابق ماده 913 قانون خواهد بود. یعنی اگر پدر متوفی فرزند یا اولاد داشته باشد، سهم زن او ربع زوجه است; اما اگر پدر متوفی فرزندی نداشته باشد، سهم زن او نصف اموال زوجیت خواهد بود. در هر صورت، آنچه از ترکه باقی میماند، بر اساس قوانین ارث بین سایر وراث تقسیم میشود.