مجازات حد چیست؟

مجازات حد یکی از اصلی ترین انواع مجازات های پیش بینی شده در قانون مجازات اسلامی است. مجازات های حد به مجازات هایی گفته می شود که میزان و نوع آن در فقه اسلامی مشخص شده و بر اساس همان مجازات تعیین می شود. ، اعمال خواهد شد. برای مجازات مرتکب باید بالغ و عاقل باشد و بداند که عمل او دارای حرمت شرعی است. نحوه اعمال مجازات های شرعی بر اساس آیین نامه اجرای احکام مصوب 1398 می باشد.

حدود جمع کلمه حد است و در لغت حد به معنای نهی است. بنابراین مجازات جزئی به مجازات هایی اطلاق می شود که به دلیل سختی ها و سختی های خود موجب ممنوعیت و محدود شدن افراد از ارتکاب اعمال خلاف عرف می شود که خود موجب نوعی بازدارندگی از جرم می شود. منابع تعیین مجازات، فقه، آیات قرآن، روایات و سیره انبیا و امامان است. بنابراین با سایر مجازات هایی که قانونگذار با توجه به جرم و شرایط آن و عرف جامعه توضیح می دهد متفاوت است.

با توجه به اینکه یکی از منابع مهم حقوقی کشور ما فقه و منابع دینی است، این موضوع باعث می شود که دامنه جرایم مستلزم حد گسترده شود. مجازات های اصلی در قانون مجازات اسلامی چهار گروه است که یکی از آنها حد است.

 با توجه به اهمیت حداکثر مجازات در نظام دینی و حقوقی کشورمان، در این مقاله قصد داریم ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که حداکثر مجازات چیست؟

طبق ماده 14 قانون مجازات اسلامی مجازات ها به چهار دسته حد، قصاص، دیه و تعزیر تقسیم می شوند. بنابراین حد یکی از عمده ترین انواع مجازات در این قانون است. طبق ماده 15 این قانون، حد مجازاتی است که: «علت، نوع، میزان و کیفیت اجرای آن در شرع مقدس مشخص شده است». هدف از تعیین مجازات در شرع، تمدید مجازات افراد نیست; بلکه هدف از این مجازات ها بازدارندگی و تربیت مجرم است.

شارع نوع و میزان مجازات را از قرآن اقتباس کرده است و میزان و نوع آن به همان ترتیبی است که در این کتاب آسمانی آمده است. بنابراین قاضی نمی تواند کیفیت، نوع و میزان حدود را تغییر دهد یا مجازات حد را کاهش دهد یا به طور کلی از آن صرف نظر کند.