جرم کلاهبرداری.

در حوزه حقوق جزا، جرم و به تبع آن مجازات تعیین شده بر آن از ارکان اصلی مباحث کیفری است. به طور کلی جرم را می توان هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل (انجام یا عدم انجام یک رفتار) که برای آن مجازات تعیین شده است تعریف کرد. بر این اساس جرایم را می توان به سه دسته تقسیم کرد:

آ. جرایم علیه اشخاص، یعنی جرایمی که مجروح در آن انسان و شخص باشد. مثل جنایت قتل

ب ـ جرایم علیه اموال، یعنی جرایم علیه مال. مانند جرم کلاهبرداری.

ی - جرایم علیه امنیت، یعنی جرایمی که تهدیدی برای امنیت داخلی و خارجی یک کشور محسوب می شود. مثل جرم جاسوسی.

آنچه در این مقاله مورد بحث و پاسخ قرار می گیرد، نوع دوم جرایم یعنی جرایم علیه اموال است. همچنین در اینجا با تعریف کلاهبرداری آشنا خواهید شد.

جرایم مالی یا جرایم علیه اموال، جرایمی هستند که حقوق مالکیت افراد را نقض می کنند. (یعنی حقی که شخص بر ملکی می تواند داشته باشد). آنچه در جامعه مدرن اهمیت دارد، موضوع مالکیت و حفاظت شخصی است. یعنی شخص می تواند مالک ملکی شود و نسبت به آن مال حقوقی داشته باشد و از آن ملک بهره مند شود. بدیهی است این حق مالکیت نیز مانند سایر حقوق باید از هرگونه تعدی محفوظ و محفوظ بماند.

جرایم مالی از آنجا که موضوع آن اموال و حقوق مالکیت است، علاوه بر مالک مال، به جامعه نیز آسیب می رساند. و پایه های اقتصادی جامعه را متزلزل می کند. این جرمی است که حق مالکیت یک فرد را نقض می کند. بدیهی است برای رسیدگی به این جرایم باید مالکیت و حق مالکیت شخص بر آن ملک شناسایی شود. مالکیت در واقع نوعی رابطه حقوقی است که بین شخص و ملک برقرار می شود. و شخص نسبت به آن مال از حقوق و منافعی برخوردار می شود و جرایم مالی جرایمی است که این رابطه ملکی را نقض می کند و مال را از مالک می گیرد.