بررسی جرم اعاده حیثیت
دیده شده است که فردی تحت تعقیب قوه قضائیه است، پس از تشکیل پرونده حتی راهی زندان می شود اما طی مراحل قضایی تبرئه می شود. اعتبار مردم خدشه دار شده و خسارات مادی و معنوی زیادی متحمل می شود. ممکن است او از شغل یا خدمت خود اخراج شود یا حتی برای اثبات بی گناهی خود، هزینه هنگفتی بابت حق الوکاله پرداخت کند. اینجاست که یک فرد بی گناه به دنبال اعاده حیثیت خود است.
منظور از ادعای اعاده حیثیت یا اعاده حیثیت، بازگشت یا اعاده حیثیت و حیثیت افراد به حالت سابق - که به دلیل طرح شکایت ناعادلانه لطمه دیده است - و جبران کلیه خسارات مادی و معنوی وارده به این افراد است. اشخاص حقیقی. با اعاده حیثیت از طرق قانونی و اثبات بی گناهی متهم، جایگاه اجتماعی و اعتبار معنوی فرد احیا می شود و شخصی که پس از اثبات سوء نیت با طرح دعوی ناعادلانه موجب هتک حرمت و سلب حیثیت وی شده است. قصد آسیب رساندن به دیگری او محکوم به افترا است.
اعاده حیثیت در جامعه
برای اعاده اعتبار فردی که مورد شکایت واهی قرار گرفته است، آگهی و اعلام برائت وی در رسانه ها منتشر می شود که دلیلی بر سلامت اعتبار معنوی وی است. برای تقویت این وضعیت، قانون پیش بینی کرده است که فرد مجنون قابل تعقیب و مجازات است. اگر شخصی با انتشار اخبار کذب در رسانه ها یا در ملاء عام علیه و به ضرر شخصی اقدام کند به مجازات عدم نشر اکاذیب محکوم می شود.
اعاده حیثیت برای کسانی است که مرتکب جرم نشده اند و بی گناهی آنها ثابت شده است. در مورد مجرمانی که به عنوان مجازات به محرومیت از برخی حقوق اجتماعی محکوم می شوند و پس از مدتی در پایان مدت محکومیت از همان حقوق سابق برخوردار می شوند، اعاده حیثیت اعمال نمی شود، اما اعاده حقوق اجتماعی است. پیشنهاد شده.
نحوه طرح دعوای افترا
متهم به دروغ پس از اثبات بی گناهی خود با طرح شکایت افترا در دادسرا، از مرجع ذیربط درخواست تعقیب، رسیدگی و مجازات مشابه را دارد. مفتی به دادسرا احضار و به دفاع از خود می پردازد و در صورت اثبات قصد وی، پرونده برای سیر مراحل بعدی به دادگاه عمومی جزایی ارسال می شود.
شرایط اعاده حیثیت کدام اند؟
1. لطمه زدن به آبروی معنوی یا آسیب مادی به شخص; زیان دیده باید خسارت وارده به آنها را ثابت کند و عامل خسارت را شناسایی کند. در این زمان اگر حکمی برای اثبات ادعای او صادر شود می تواند مطالبه خسارت کند.
2. سهل انگاری قاضی؛ اگر قاضی عمداً قصور کرده باشد، این امر باید توسط مراجع قانونی ثابت شود.
3. خسارات وارده به دلیل برداشت نادرست قاضی از موضوع، حکم یا اعمال حکم در موردی خاص.
4. غرامت از طرف دولت در صورت عدم تقصیر قاضی; در اصول فقه شیعه، جبران همه خسارات و ضررها پیش بینی شده است. چنانچه بدون تقصیر قاضی به متهم ضرر وارد شود، دولت جمهوری اسلامی ایران مکلف به جبران خسارت وی خواهد بود. متضرر می تواند با اقامه دعوی به طرفین دولت از دادگاه صالحه تقاضای دعوا کند.
5. اعاده حیثیت از متهم; آنچه در قانون در خصوص اعاده حیثیت متهم به صراحت آمده است این است که «هرگاه مقامات قضایی یا سایر مقامات ذیصلاح بر خلاف قانون، شخصی را دستگیر، دستگیر یا تحت تعقیب یا محکومیت قرار دهند، برای همیشه از دستگاه قضایی عزل خواهند شد. و از مشاغل دولتی محروم می شوند». آنها به پنج سال زندان محکوم خواهند شد.» اما آیا واقعاً محکومیت قاضی ضرر و زیان و بطلان متهم بی گناه را ثابت می کند؟